Search
Close this search box.

L’edat geriàtrica en les nostres mascotes

L’edat geriàtrica en les nostres mascotes

Envellir, tant en humans com en animals de companyia, és un procés biològic natural. Un cop entrat en el període denominat geriàtric, la disminució de certes capacitats funcionals s’incrementa notablement així com la possibilitat d’arribar a la mortalitat. Encara que la veritat és que a ningú ens agrada pensar que la nostra mascota s’està fent gran, però és una cosa que com més aviat acceptem, abans podrem oferir-li una millor qualitat de vida.

Hi ha certes generalitats que podem observar en les nostres mascotes quan entren en aquesta fase:

  • Pèrdua de força i agilitat.
  • Pèrdua de velocitat i resistència
  • Disminució del metabolisme i activitat sexual
  • Pèrdua de la visió i oïda
  • Disminució massa òssia
  • Pèrdua de dents
  • Problemes amb la pell 

Una revisió geriàtrica preventiva afavorirà la seva qualitat de vida durant els pròxims anys.

És igual d’important destacar que l’esperança de vida no és igual entre les races grans i les petites, així com tampoc entre les espècies gossos i gats.

Exemple d’esperança de vida mitjana:

  • Gossos Races grans de 7/8 anys fins als 9/10 anys
  • Gossos Races petites d’11/12 anys fins als 13/14 anys
  • Gats de 12 a 14 anys (totes les races incloses)

(*) Tot i que aquests valors mitjans, cal destacar que alguns animals poden arribar a assolir valors molt superiors als esmentats, conseqüència d’una bona qualitat de vida (alimentació, cures, clima, etc.). 

blog-chequeo-geriatrico

Per què una consulta geriàtrica

Les nostres mascotes a aquestes edats avançades tenen més possibilitats de patir algunes patologies, degeneratives, neoplàsiques i infeccioses, entre les quals podem destacar:

En gossos

Diabetis mellitus, patologies de pròstata, obesitat, cardiopaties, malalties degeneratives, cataractes, neoplàsies, patologies dentals, queratoconjuntivitis seca, hipotiroïdisme, urolitiasi, hiperadrenocorticisme, anèmia, incontinència urinària, hepatopaties i insuficiència renal crònica.

En gats

Patologies inflamatòries d’intestins, diabetis mellitus, lipidosis hepàtica, insuficiència renal crònica, obesitat, neoplàsies, patologies dentals, hipertiroïdisme, urolitiasi, anèmia, hepatopaties, cardiopaties.

Què ha d’incloure una consulta geriàtrica

Una visita especialitzada amb un examen físic, una analítica completa, radiografies i medició de la pressió arterial. En alguns casos els professionals del nostre centre veterinari del Delta de l’Ebre poden aconsellar realitzar un electrocardiograma o altres proves complementàries. Amb tota la informació obtinguda, informarem adequadament el propietari de la mascota per adequar certes pautes a seguir, que de ben segur permetran reduir l’avanç de certes patologies i millorar la seva qualitat de vida durant els següents anys de vida.