Search
Close this search box.

Les millors cures per al teu cadell

Les millors cures per al teu cadell

Ja sou un més en la família o heu decidit adoptar un cadell? Felicitats! Us satisfarà d’alegria i amorosa companyia durant molts anys. Però atenció, un cadell no és una joguina, serà un membre més de la família, un ésser viu que, com tot petitó, també us donarà molta feina i implica responsabilitats. Així que en el nostre Centre Veterinari del Delta de l’Ebre hem recopilat una sèrie de pautes per a ajudar-te a cuidar del teu cadell durant els primers mesos de vida. Pren nota!

Coses a tenir en compte abans de comprar o adoptar un cadell

Si has decidit ampliar la família amb un gatet o un gos cadell, aquesta llista t’ajudarà a planificar el moment de fer-lo i quines coses has de pensar abans de fer-ho:

  • Selecciona la mascota més adequada per a tu: pensa en els teus hàbits perquè et pugui acompanyar (energètic si ets esportista, més calmat si tens nens petits o no podràs practicar esport amb ell), en el teu pressupost (hi ha races més delicades i que requeriran més cures), en l’espai (races més grans o petites, que necessitin més o menys espai…).
  • Edat del cadell: un cadell ha d’estar amb la seva mare fins als 2 mesos de vida. L’ideal és adoptar-ho entre els 2 i els 3 mesos, després del deslletament. Abans ha d’alimentar-se de llet materna per a tenir l’aliment i les defenses que necessita. En aquesta època també aprenen conductes de la mare per imitació.
  • Temps, afecte i paciència: et necessitarà les 24 hores del dia si estàs només tu, o podeu fer torns si sou varis en la família. Sempre ha d’haver-hi algú amb ell o ella. Els primers dies sobretot seran difícils, estarà molt trist o desorientat perquè li han separat de la seva mare. Necessitarà algú molt a prop que li satisfaci d’afecte, amor i consol. Has de parar esment al seu aprenentatge i educació, on ha de dormir, jugar, fer les seves necessitats i menjar, eliminar del seu entorn zones, aliments i objectes perillosos, ha de menjar diverses vegades al dia. Si no disposes de temps per a ell, llavors és millor esperar un altre moment.
  • Preparació de la llar: abans que el gos o el gat cadell arribin a casa, has de preparar la seva zona de dormir i el seu llit, on haurà de fer les seves necessitats, els seus plats per a menjar i beure, el seu aliment, les seves joguines, un collaret que li identifiqui, un arnès per a evitar les estirades en el coll quan encara és massa petit. Vine a visitar-nos en la nostra clínica veterinària de Sant Carles de la Ràpita perquè t’aconsellem i et guiem des del primer dia, ja que a més hauràs de vacunar-lo i desparasitar-lo abans que comenci a sortir al carrer.

Com alimentar al teu cadell

L’alimentació del teu cadell durant els primers mesos de vida és crucial per al seu desenvolupament i la seva salut. Fins als dos mesos, ha d’alimentar-se de llet materna. A partir de la quarta setmana pot prendre aliments tous i des de les 8 setmanes ja pot començar amb aliments sòlids. Des de llavors està preparat per a viure amb la seva nova família.

La seva dieta fins als 12 mesos ha de ser aliment i pinso per a cadell (puppy) que té les propietats energètiques, ingredients i nutrients apropiats per al seu creixement, immunitat i digestió.

La grandària de la ració va d’acord amb la grandària de cada espècie i raça, i la quantitat varia de més a menys preses segons va creixent: 4 a 5 vegades fins als 3 mesos, 2 a 3 preses fins als 6 mesos, i 2 preses al dia fins als 12 mesos.

És molt important mantenir els horaris i no fer canvis bruscos en la seva alimentació i pinso per a protegir el seu sistema digestiu, evitar trastorns per menjar massa i amb ansietat i, sobretot en races mini, controlar les baixades de sucre per passar massa temps sense menjar.

També has de tenir en compte altres aspectes: aportar de tant en tant menjar humit i assegurar-te que beu 2 o 3 vegades al dia per a una correcta hidratació, aportar algun suplement per a garantir les vitamines adequades, o triar premis de qualitat per a la seva edat que t’ajudaran en el seu ensinistrament.

T’aconsellarem sobre la mena de pinso, la quantitat i ració més adequada, depenent del temps del teu cadell, la seva raça i grandària. A més, t’assessorarem sobre la importància de l’alimentació natural i la nutriteràpia.

Cures veterinàries del cadell: vacunes i desparasitacions

És important que mantinguis al teu cadell protegit contra malalties contagioses i paràsits. Abans de les 6-8 setmanes aconsellem no treure’l de casa ni posar-lo en contacte amb altres animals. Pot jugar en un entorn privat, a l’interior, el pati o el jardí de casa, fins que pugui ser vacunat i desparasitat.

Quan compleixi les 6-8 setmanes de vida, hauràs de portar-lo al veterinari per a començar amb la vacunació i desparasitació. També es realitza un estudi general del petitó per a assegurar-nos que té bona salut i et donarem la seva cartilla sanitària on anotarem el seu seguiment.

Desparasitacions dels cadells

És vital per a la salut del teu cadell mantenir-lo a resguard dels paràsits, tant els interns (cucs intestinals, protozous…) com dels externs (puces, paparres, el mosquit flebòtom que transmet la leishmània…). Aquests contagien malalties greus i hi ha paràsits que es transmeten a les persones amb les quals conviu la mascota. Així que és molt important seguir el calendari i pautes de desparasitació de la teva mascota.

Desparasitacions externes del teu cadell

Els insectes com les puces o els mosquits (especialment el flebòtom) i els aràcnids com les paparres o la sarna, són paràsits que poden ocasionar molèsties i transmetre greus malalties a la teva mascota, com l’ehrlíquia o la leishmània. Per això farem un tractament preventiu per al teu cadell mitjançant pipetes o collarets antiparasitaris apropiats per a la seva edat i t’aconsellarem sobre la seva administració i ús.

Desparasitacions internes del teu cadell

El primer que es realitza és la desparasitació interna per a eliminar els paràsits interns que s’allotgen en el tracte digestiu i tant poden danyar la salut del cadell, ja que és especialment sensible a aquests. Primer administrem un tractament antiparasitari mensualment, i quan arribi a l’edat adulta serà suficient amb desparasitar-lo cada tres mesos. Després de la desparasitació interna començarem amb les vacunes.

Vacunació dels cadells

El sistema immunitari de la teva mascota és immadur i corre el risc a contagiar-se de les malalties i patògens del seu entorn. Per això és millor que no ho treguis al carrer o li posis en contacte amb altres animals si no estan degudament vacunats i desparasitats

Hi ha vacunes que són obligatòries i altres opcionals. T’informem del calendari de vacunació i t’aconsellem que li posis certes vacunes encara que no siguin obligatòries com a mesura de prevenció.

Identificació de la teva mascota

També aconsellem col·locar una placa d’identificació amb el nom de la teva mascota i els telèfons de contacte perquè la persona que ho trobi pugui cridar-te de seguida sense haver de desplaçar-se al veterinari per a llegir el microxip.

Finalment, també et gestionarem el passaport si surts fora d’Espanya. Des de llavors tot el seu historial quedarà reflectit allà: vacunes, desparasitacions, etc., ja que has de tenir en regla les vacunes obligatòries i les desparasitacions si surts a l’estranger.

Socialització, exercici, higiene i educació

Finalment i no menys important, no has de perdre de vista aquests quatre punts:

  • Socialització: per a la teva mascota és vital poder relacionar-se amb altres persones i amb altres animals de la seva espècie. Tracta-la amb amor i respecte, acostuma-la a relacionar-se amb altres persones i mascotes, per a facilitar un caràcter sociable. En cas contrari, pot desenvolupar comportaments agressius i pors, i hauràs d’acudir a un especialista perquè t’ajudi a normalitzar-lo en el futur. Quan estigui vacunat i desparasitat, ja pots gaudir de la seva companyia amb el teu entorn!
  • Exercici: un altre bàsic en la vida de la teva mascota és portar una vida saludable. Ha de fer exercici per a poder descarregar l’energia i mantenir-se en forma. Fer exercici evitarà malalties ocasionades pel sedentarisme i el sobrepès. A més la falta d’exercici augmentarà el seu estrès i provocarà problemes de comportament.
  • Higiene: mantingues netes les seves joguines, els seus plats de menjar, el seu llit, etc. No aconsellem que banyis al teu cadell a primerenca edat. Banya’l només quan sigui necessari, i una vegada s’hagi vacunat. Intenta que no agafi por a l’aigua i motiva’l amb llaminadures, carícies i premis adequats per a cadells. Tria productes d’higiene respectuosos amb la seva pell, el seu pèl i la seva edat. L’aigua no ha d’estar molt calenta, millor tèbia. I una vegada banyat, és millor no deixar el pèl humit i assecar-lo bé a contrapèl. I no oblidis raspallar-lo habitualment!
  • Educació: encara que adorem als nostres cadells, hem de posar límits i normes perquè la convivència a casa i en societat sigui possible. Comença per ensenyar-li com és el seu espai per a dormir, per a menjar, per a fer les seves necessitats, al fet que vingui quan li cridis pel seu nom, a parar, a asseure’s o a donar-te la pota… Sempre ha de ser en positiu, amb premis, paraules afectuoses i amb ordres bàsiques.

Aquests consells t’ajudaran a preparar l’arribada del teu cadell a la seva nova llar. Però no dubtis a venir a veure’ns per a poder guiar-te en aquesta nova aventura. T’ajudarem a cuidar del teu petit pelut i també entrarà a formar part de la nostra família.

Vine a veure’ns a Centre Veterinari del Delta de l’Ebre i no et perdis la nostra promoció Benvingut Cadell. Acaronem a la teva mascota des del primer dia!